Agenda

Flat View
Per jaar
Maandelijkse weergave
Per maand
Weekly View
Per week
Daily View
Vandaag
Ga naar maand
Ga naar maand
Categories
Per categorieën
Search
Zoeken
Expositie Oude Meesters Maliebaan 45
Dinsdag, 17 April 2018, 09:00 - 17:00
Contact  | 030- 239 4049

logo maliebaan45Maliebaan45 is een co-working locatie gevestigd in een prachtig herenhuis met als slogan ‘ruimte voor werken, ontmoeten, leren en ondernemen’ zij bieden een variëteit aan trainings- en vergaderruimte met allerlei mogelijkheden.

Op de Maliebaan 45 is een kantoorruimte (kamer Maliezicht) zodanig ingericht en beschilderd dat daar een permanente expositie met foto’s in de stijl van Oude Meesters zal zijn. Deze zijn allemaal gemaakt en worden geexposeerd door (oud-)studenten van Fotoschool Statief.
De eerste expositie van drie maanden is van vrijdag 26 januari tot 1 mei 2018.
Er hangen werken van: Anita Edridge, Ellen Teunissen, Frederique Sengers, Ingrid Mol, Mirjam Leeflang en Robert Zwart.

Ik heb hiervoor mijn werk "De lezende oude vrouw" van Gerard Dou geleverd. Gerard Dou was leerling van Rembrandt en een van de eerste fijnschilders in zijn tijd.

 Lezende oude vrouw 480

Mensen die mij kennen weten dat dit mijn eerste 'oude meester' was. Ik heb dit schilderij gekozen omdat de intimiteit in de compositie me raakte en hetgeen de schilder wilde laten zien me ook aansprak. Het boek dat hier gelezen wordt is zo gedetailleerd weergegeven dat het evangelie van Johannes (begin 19e eeuw) er duidelijk in is te herkennen. Hierin staat “wie werkelijk goed wil doen zoveel mogelijk van zijn bezittingen weggeeft aan de armen”. Dit in schril contrast met de rijk geklede vrouw die nog aan haar aardse bezittingen hecht. 

Dit contrast vind ik belangrijk in het schilderij en wilde ik ook laten zien in mijn foto.

Omdat het maken van mijn interpraties van oude meesters me veel heeft geleerd over (schilder-)technieken, belichting, compositie en onderwerpkeuze van de oude meesters heb ik er ondertussen al acht gemaakt. En de volgende twee zijn in voorbereiding, deze zullen dit jaar (2018) ook gereed komen. Het hele proces om te komen tot een foto houdt ook in dat ik het model kies bij het schilderij (of vice-versa), de kleding maak, de accessoires maak of zoek en de hele mis-en-scene tot in detail regisseer. Hierdoor komt de foto dicht in de buurt van het origineel maar is toch duidelijk een hedendaagse fotografische impressie. Wel met dezelfde uitstraling als het origineel.

Ik maak deze foto's op eigen initiatief of in opdracht. Als u dus een foto wilt van uzelf of een familielid als 'oude meester' dan bespreek ik graag de mogelijkheden met u.

 

Locatie Maliebaan 45, 3581 CD Utrecht
Gebruikers van het flex-kantoor concept in dit huis kunnen elke dag van deze expositie genieten. Voor ieder ander is het beste om even van te voren te bellen als u de expositie wilt bekijken.

Plaats reactie


Lezende_oude_vrouw.jpg