Op 29 mei 2016 heb ik samen met 2 collega fotografen in het kader van onze ontwikkeling tot bekwaam afscheidsfotograaf, een afscheid in scene gezet.
Compleet met professionele sprekers in de kerk en op de begraafplaats, theater gezelschap speelde de ‘familie’, een echte rouwauto met chauffeur, de loopkoets, 2 verschillende kisten, prachtige bloemstukken, mooie zang en sfeervol dwarsfluit.

Peter Daris vertelde over het taboe rond de dood, over de mogelijkheden rond afscheid nemen en over de meerwaarde van afscheidsfotografie.
Mieke van der Ploeg vertelde ons over de specifieke mogelijkheden bij het afscheid nemen van een kind.
Met medewerking van hen beiden en diverse andere uitvaart professionals hebben we deze middag figuurlijk meneer Taboe en Constantijntje (naar het gedicht van Joost van den Vondel) naar het Stille Hofje begeleid.

De fotografen hebben dit georganiseerd, met als doel een portfolio te maken, waarbij ze veel kunnen laten zien zonder iemands privacy te schenden, iets waarmee je wel te maken kunt krijgen bij gebruik van foto’s van een ‘echte uitvaart’. Wij zijn heel erg blij dat we voor deze opdracht gebruik konden maken van de Maria Christinakerk en de begraafplaats Het Stille Hofje, beide in Den Dolder.
Ook bedanken we de branchegenoten die met hun enthousiasme en belangeloze inzet deze middag mede mogelijk hebben gemaakt:
Mieke van der Ploeg uitvaartverzorgster, Den Dolder; Peter Daris ritueelbegeleider, Arnhem; Akidia uitvaartkisten, Rotterdam; Jan de Wit, overledenen zorg, Zeist; De Dragerscentrale Utrecht; Margot Tiemens, bloemstyliste, Vaassen; Theatergroep Demasqué, Zeist; Veronika Simonett, dwarsfluit, Deventer; Esther Kruiter, zang, Amersfoort; beveiligers van HD Security, Amersfoort.

U kunt hier een stukje van één van de liedjes die Esther Kruiter deze middag heeft gezongen beluisteren, geschreven door Paul-Jan Linker "Ga maar door":

(klik op een foto hieronder om een dia presentatie met groter formaat foto's te openen)

Naast deze reportage kunt u ook nog een aantal andere foto's bij de reportage van het afscheid van Riky bekijken.