Hieronder vind u een overzicht van veel gestelde vragen en mijn antwoorden daarop.
Als u hier nog aanvullende vragen op hebt, stel die dan gerust via het contactformulier of bel me: 06-15696647
U kunt ook hieronder een reactie achterlaten.
Klik op een vraag en lees het antwoord.
Ik maak regelmatig kennis met uitvaartverzorgers die nieuw in de branche zijn.
Wanneer ik vertel over mijn werk als afscheidsfotograaf krijg ik vaak als antwoord: “daar is bijna geen vraag naar” of “wanneer de nabestaanden dat willen doen ze het zelf”.
Gaandeweg het gesprek vraag ik hoe ze afscheidsfotografie onder de aandacht brengen.
Vragen ze aan de nabestaanden “Willen jullie dat er foto’s gemaakt worden van de dag?”
De associatie met een paparazzi wordt bij deze vraag snel gemaakt.
Of wordt er gevraagd “Willen jullie een mooi herinneringsalbum om de liefde en troost die er deze dag voelbaar en zichtbaar zal zijn, vast te houden?”
Een wereld van verschil.
Een afscheid, of dat nu verwacht of onverwacht is, brengt mensen enorm uit hun evenwicht.
Ineens heeft het regelen van de uitvaart alle prioriteit want er is zoveel te regelen, er zijn zoveel beslissingen te nemen. Niet voor niets wordt er vaak gezegd dat de directe familie in deze periode geleefd wordt.
Het is bekend dat bij de directe nabestaanden de dag van afscheid als heel onwezenlijk wordt ervaren. Alsof je er niet helemaal bij bent. Hierdoor missen ze, vooral op de dag van de begrafenis/crematie nogal eens bijzondere gebeurtenissen, gesprekken, gezichtsuitdrukkingen en de hele aankleding. Na het definitieve afscheid is daar ineens een voelbare leegte. Vanaf dat moment begint het aanpassen aan de nieuwe situatie, de nieuwe realiteit.
Een fotoreportage:
- Helpt het afscheid nog eens rustig terug te halen. Dit kan ondersteuning bieden bij het wennen aan de nieuwe situatie en het uiteindelijk afsluiten van het rouwproces.
- Helpt het beeld van de dag compleet te maken doordat de fotograaf veel meer kan vastleggen dan wat een rouwende kan zien of bevatten.
- Helpt het bespreekbaar maken van het afscheid en de dag zelf. Het oppakken van een fotoboek en het openslaan geeft als het ware een aanleiding om nog eens de overledene te herdenken en herinneren.
- Geeft een impressie van het afscheid aan mensen die er niet bij konden zijn. Hierdoor krijgen zij een gevoel van wat de dag betekend heeft voor alle aanwezigen en hebben daardoor meer aansluiting bij de direct betrokkenen.
- Biedt kinderen, die op het moment zelf nog (te) klein zijn, een mogelijkheid om op een later moment in hun leven het afscheid nogmaals te bezien als ze daar behoefte aan hebben. Dan blijken foto’s van grote waarde bij begrijpen en verwerken van die ingrijpende gelegenheid.
Natuurlijk kan dat. En ook dat levert een tastbare herinnering op aan een bijzonder belangrijk moment in het leven van de familie. Met de huidige digitale camera’s is de kwaliteit vaak ook acceptabel. Er zijn echter een aantal redenen waarom dit niet de meest gewenste oplossing is:
- Een familielid en kennis is waarschijnlijk ook emotioneel betrokken bij het afscheid. Zij komen zelf ook afscheid nemen. Het fotograferen maakt dit vrijwel onmogelijk omdat zij hun aandacht willen houden bij het fotograferen. De familie rekent er tenslotte op dat de fotograaf mooie foto’s maakt. Daarnaast kan het verdriet ook de fotograaf overvallen waardoor deze op zeker moment mogelijk niet meer in staat is te fotograferen wat natuurlijk invloed heeft op de compleetheid van de fotoreportage.
- Bij het fotograferen van een afscheid komt meer kijken dan een paar drukken op de knop. Het vergt technische kennis en geschikte apparatuur.
De belichting thuis, in de kerk en crematoria is vaak verre van ideaal voor goede foto’s, u wilt uiteindelijk geen storend geflits tijdens het afscheid.
Een professionele afscheidsfotograaf heeft de juiste apparatuur en kennis in huis om onopvallend maar wel in hoge kwaliteit te fotograferen. Hij/zij weet die momenten vast te leggen die er echt toe doen, op een discrete en meevoelende manier. - Een gespecialiseerd afscheidsfotograaf is niet alleen een geoefend vakfotograaf. Door een opleiding te volgen waarbij de fotograaf alle aspecten van een afscheid leert kennen, kan de afscheidsfotograaf ook anticiperen op wat er gaat gebeuren. De fotograaf kan dus op de juiste plaats staan voor de mooiste foto.
- Het na-bewerken van de foto’s is een belangrijk onderdeel van de service. Dit vergt kennis van deze technieken en een forse investering in apparatuur en software. Keuze van de foto’s die (technisch) geschikt zijn maakt daar onderdeel van uit. Het familielid of de kennis kan dit onderdeel mogelijk niet voor zijn/haar rekening nemen. De uiteindelijke presentatie en kwaliteit van de foto’s wordt hier enorm door beïnvloed.
- Een Afscheidsfotograaf verzorgt graag een fotoboek als tastbare herinnering. De samenstelling hiervan, de keuze van het boek, de indeling van het boek en de bewaking van de correcte uitvoering bij een foto lab vraagt ook ervaring voor het juiste resultaat.
Een afscheidsfotograaf is een vakman/vakvrouw die de opdracht serieus neemt en wil uitvoeren naar tevredenheid van de klant.
Toegegeven, een fotoreportage van een afscheidsfotograaf kost al gauw tussen de 450 en 900 euro. Maar de vragen die daarnaast ook gesteld moeten worden zijn: “Is dit duur of niet?”; “Krijg je waar voor je geld of niet?”; “Hoe verhoud zich dit tot bijvoorbeeld een trouwreportage?; “Is het een onredelijk bedrag?”
Ieder mag voor zichzelf deze vragen afwegen in de beslissing voor het inhuren van een afscheidsfotograaf.
Vooral het antwoord op de laatste vraag, “Is het een onredelijk bedrag” wil ik hierbij toelichten.
- Een goede reportage maken vraagt namelijk meer tijd dan de paar uur dat werkelijk gefotografeerd wordt bij de plechtigheid:
- Een afscheidsfotograaf bereid zich uitgebreid voor. Heeft minimaal 1 keer overleg met de familie en/of de uitvaartverzorger om goed op de hoogte te zijn van het draaiboek, de verwachte aantallen gasten, wensen van de nabestaanden en bijzonderheden rondom de uitvaart. De locaties en route worden verkend.
- Reizen naar het vertrekpunt van de plechtigheid plus naar en van de plek van het afscheid. Om duidelijke redenen is hiervoor een eigen auto noodzakelijk.
- De foto’s worden deskundig na-bewerkt. Keuze van de foto’s die (technisch) geschikt zijn maakt daar onderdeel van uit. Hiervoor heeft de fotograaf geïnvesteerd in opleiding en apparatuur. Wist u dat na-bewerken over het algemeen minstens zoveel tijd kost als het fotograferen zelf!
- Een Afscheidsfotograaf verzorgt ook graag een tastbare herinnering in de vorm van een uitgebreid fotoalbum.
- Bij mij is dit altijd onderdeel van de reportage. De samenstelling, de keuze van het album, de indeling van het album en de bewaking van de correcte uitvoering bij een foto lab is gespecialiseerd werk en kost de nodige uren om tot een mooi resultaat te komen.
- Vervolgens zet ik de foto's op USB. Voor de USB en de verpakking daarvan worden kwalitatief mooie producten gebruikt.
- Als de fotoreportage en het fotoalbum gereed zijn, komt de fotograaf dit in principe persoonlijk bij u thuis bezorgen.
- De fotograaf is continue bezig om de dienstverlening te verbeteren daarom is een korte evaluatie van wat er goed ging en wat verbeterd zou kunnen worden (meestal) onderdeel van de opdracht.
Dit alles opgeteld bepaalt de prijs.