Tot eind 2022 heb ik mijn werk als Afscheidsfotograaf onder een aparte naam uitgevoerd omdat, toen ik in 2015 begon met fotograferen van begrafenissen en crematies, dit nog vreemd werd gevonden. Door afscheidsfotografie meer onder de aandacht te brengen, ondermeer via de NCVA, via beurzen en via diverse publicaties en (kranten-)artikelen is het specialisme Afscheidsfotografie nu breder bekend, erkend en geaccepteerd.
Daarom heb ik besloten om vanaf 2023 al mijn fotografie activiteiten onder één naam uit te voeren en ook op één website te presenteren:


Afscheidsfotograaf

Een afscheidsfotograaf, ook wel uitvaartfotograaf of rouwfotograaf genoemd zorgt, via foto’s, voor het vastleggen van een begrafenis of crematie.

Bij een afscheid is er zoveel te regelen. Je probeert je als nabestaanden op de been te houden en veel gaat “op de automatische piloot”. De uitvaart zelf wordt vaak als in een roes beleefd.

Een tastbare herinnering, bijvoorbeeld in de vorm van een fotoalbum met sfeervolle beelden, waarin de dag van het afscheid op een later moment nog eens kan worden bekeken, kan bijzonder steunend zijn bij de verwerking van het verlies. Foto’s helpen het verlies bespreekbaar te maken. Dat blijkt ook wel uit de reacties die ik krijg.

Ik maak graag een mooie liefdevolle herinnering voor u waar u troost uit kunt halen.
Geïnteresseerd? Neem dan contact met me op.


Mijn motivatie

Mijn wens om afscheidsfotografe te worden heeft haar oorsprong uit mijn eigen verliezen.

Voor mij is het hebben van een paar ‘kiekjes’, als enige tastbare herinnering, een enorme steun geweest bij mijn rouwprocessen en ik ben nog steeds blij dat ik ze heb. Maar...ik had wel graag een betere kwaliteit foto's gehad: gedetailleerder, scherper en die meer de sfeer van de gelegenheid weergaven. Dat laatste bied ik mijn klanten zodat zij een mooie Liefdevolle Herinnering hebben om troost uit te putten.

Voorwaarde voor een professionele afscheidsfotograaf is een technisch goede vakvrouw zijn. Maar dat vind ik niet voldoende. Een professioneel afscheidsfotograaf begrijpt ook hoe het rouwproces verloopt, wat dat met mensen doet en hoe nabestaanden jou ervaren.
Plus hoe het uitvaartproces werkt, welke partijen daarbij betrokken zijn, hoe ieders expertise wordt ingezet voor een liefdevol afscheid en hoe de samenwerking tussen partijen in de praktijk wordt ingevuld.

Dat leer je natuurlijk in de praktijk maar dan duurt het heel lang voordat je jezelf bekwaam kunt noemen. Training en een opleiding heeft mij geholpen dat te structureren en de leercurve te verkorten.
Daarom heb ik in 2016 de opleiding tot "Bekwaam Afscheidsfotograaf" bij Boukje Canaan gevolgd. Sinds 2020 is voor de geslaagden hiervoor een logo beschikbaar gekomen dat ik dan ook graag met trots laat zien.