Niets geeft zoveel rust als een genomen besluit

Na vier jaar, waarvan sinds februari 2019 als secretaris in het bestuur, heb ik besloten om eind van het jaar mijn lidmaatschap bij het NCVA te beëindigen. Hieronder geef ik graag nog een keer aan waarom ik denk dat het NCVA een toegevoegde waarde heeft voor het beroep van afscheidsfotograaf. En ook waarom ik toch besloten heb hiermee te stoppen.

In december 2016 zijn op initiatief van Gonnie van Venrooy-Helfrich en Yvette Vlaar de eerste gesprekken geweest met een kleine groep afscheidsfotografen voor de oprichting van een niet-commerciële beroepsvereniging.
Hieruit is het Nederlands Collectief voor Afscheidsfotografen (NCVA) ontstaan.

Bij die eerste gesprekken ben ik gelijk enthousiast geworden over het idee van zo’n vereniging en de doelen van dit collectief:

  • Consumenten informeren over het bestaan van afscheidsfotografie, uitleggen wat de meerwaarde is om een afscheid te laten fotograferen en het onderwerp bespreekbaar maken;
  • Uitvaartondernemers bewust maken van de mogelijkheid van een professionele afscheidsreportage zodat zij in hun gesprek met nabestaanden het belang hiervan kunnen uitleggen en het minimaal noemen als een serieuze optie;
  • Afscheidsfotografen onderling verbinden waardoor zij elkaar in de eerste twee doelen kunnen versterken. Plus van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen vervangen, hun professionaliteit vergroten en hun netwerk uitbouwen.

Vanaf december 2016 hebben we veel tijd en energie gestopt in het oprichten van het NCVA, welke in mei 2017 een feit was, en het laten groeien van ‘onze’ vereniging. Er is een website gekomen, er zijn mooie evenementen georganiseerd en ook bijv. gezamenlijke algemene voorwaarden opgesteld die duidelijkheid bieden voor nabestaanden.

Mijn kracht ligt vooral in het pionierswerk, het zorgen dat er een structuur opgezet wordt, dat ideeën gerealiseerd worden, dat initiatieven niet alleen mooie gedachten blijven maar dat deze daadwerkelijk van de grond komen. Ik doe dat door mede(bestuurs-)leden te enthousiasmeren en afspraken en agenda’s te bewaken maar ook door actief te komen met nieuwe initiatieven plus de schouders te zetten onder gestarte activiteiten.
Dat is heel motiverend werk dat veel energie en doorzettingsvermogen kost. Maar ook veel voldoening en energie geeft.

Het NCVA is in een andere levensfase gekomen, het pionierswerk is voorbij. De tijd is gekomen dat er andere bestuursleden met andere inzichten de toekomstige richting van het NCVA gaan bepalen.
Daarom heb ik besloten om mijn rol van secretaris neer te leggen en mijn lidmaatschap eind 2020 te beëindigen.

Ik sta nog steeds helemaal achter de hierboven genoemde doelen. Ik blijf zelf ook een actief afscheidsfotograaf omdat ik nog steeds aan nabestaanden een Liefdevolle Herinnering wil blijven geven.
Nu deze weg ophoud verander ik van richting en ga weer verder.

Het genomen besluit geeft rust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven