Gastblog – Atelier Alewijn

Marijke Ott heb ik leren kennen bij het Bezinningshuis in Den Dolder
Ik ken haar als een enthousiaste en ondernemende vrouw die met bezieling achter haar bedrijf Alewijn staat. Zij maakt prachtige wades en geeft hierover ook workshops.
Naast  begraven in een kist of rieten mand kan ook gekozen worden voor een lijkwade. Daar gaat dit gast-blog over.

Atelier Alewijn

Fijn dat ik in het blog van Ellen iets mag vertellen over Atelier Alewijn en lijkwades.
Sinds 1991 kun je kiezen voor een lijkwade voor zowel begraven als cremeren.

De lijkwade moet voldoen aan twee voorwaarden; het materiaal van de lijkwade moet gemaakt zijn van natuurlijk materiaal én uiteindelijk moet de overledene helemaal bedekt zijn. Bij een lijkwade heb je een draagbaar nodig om de overledene te vervoeren. Deze kun je ook op mijn website vinden.
Als je kiest voor een wade en níet voor een kist dan is de overgang naar het definitieve afscheid zachter. De overledene is nog toegankelijk, aan te raken, de contouren zijn zacht en de sfeer is open.
Het nodigt uit tot nieuwe rituelen, je kunt bijvoorbeeld samen een stille kring vormen rond de overledene of zelf iets bedenken dat passend is, zoals de linten in het blog van Femke. Ook vanuit een zaal in het crematorium kun je je nog verbinden met een overledene in een wade. Ik hoor terug dat mensen het een prachtige ervaring vinden. Een kist is anoniemer, hoe mooi ook beschilderd.
Bij het opbaren mag de wade geopend zijn of gesloten, je mag veel dingen zelf kiezen. Als je je erin gaat verdiepen, merk je dat je heel veel keuzes hebt. Mijn tip is om voordat de dood dichtbij is al eens na te denken over wat bij jou past en het er eens over te hebben met elkaar. Nu is het nog niet zo beladen en kun je rustig de tijd nemen.
Het mooiste is als degene die gestorven is zelf de wade heeft uitgekozen, of nog persoonlijker, de wade zelf heeft gemaakt. Net als bij uitvaartfotografie gaat het bij lijkwades om de sfeer en de beleving van een afscheid. Je maakt een mooie herinnering, want je kunt het niet meer overdoen. Stof dragen we van nature. Van oudsher werd een baby bij de geboorte in doeken gewikkeld, gebakerd. Hoe mooi is het dat je bij het heengaan weer in doeken de aarde verlaat, dan is de cirkel rond.

Wades naar wens

Als je meer wilt weten over lijkwades, bezoek dan mijn website. Op de eerste pagina kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief van Atelier Alewijn, met elke 3 maanden nieuwe verhalen over wades.
Op de website van Atelier Alewijn lees je het gastblog van Femke hoe ze afscheid nam van haar moeder en haar zoontje van vier begeleidde. Ze wist wat haar moeder wilde, dat hielp haar.
Op 20 september 2019 om 14.00 uur geef ik een lezing over Atelier Alewijn in het Bezinningshuis in Den Dolder. Een fijne plek. Wees welkom.

Cursus wade maken

Eind oktober start de nieuwe cursus om een lijkwade te maken in het Bezinningshuis.
Op vier woensdagen maak je je eigen wade in een kleine groep. We staan stil bij wie je bent en wat voor jou belangrijk is. Ik help je bij het ontwerpen en het kiezen van de stof. Je hoeft niet zoveel te kunnen, je moet er wel zin in hebben. Totnogtoe zijn het dagen waar we van genieten en worden er heel mooie en heel verschillende wades gemaakt op de cursus.
Data in 2019: wo. 23 okt / 6 nov / 4 dec / 18 dec
Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam om je op tijd aan te melden.
Heb je vragen, bel me gerust: Tel: 0644416109

Marijke Ott
Atelier Alewijn, Amersfoort
06-44416109

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven