Had ik maar geweten dat er foto’s gemaakt konden worden

Woensdag 14 december 2016 is er een artikel verschenen in de Nieuwsbode Zeist. Dit was naar aanleiding van een interview over het slagen voor de opleiding "Bekwaam Afscheidsfotograaf". Waarbij de redactie zeer geïnteresseerd was om meer te weten over het vak van Afscheidsfotograaf.

Hieronder staat de volledige tekst zoals die was gemaakt voor het krantenartikel. En ook het artikel zelf.

‘Had ik maar geweten dat er foto’s gemaakt konden worden.’ Vaak hoort Ellen Teunissen dit van mensen die een dierbare hebben verloren. Afscheidsfotografie is onder andere een fotoreportage maken van de dag van de uitvaart. “Ik ben afscheidsfotograaf in de breedste zin van het woord. Want ook foto’s gemaakt tijdens een ziekbed kunnen waardevol zijn bij de rouwverwerking.”

Teunissen is van oorsprong verpleegkundige en als vrijwilliger werkt zij in de palliatieve thuiszorg Zeist. Zij heeft vaak te maken met ziekte en overlijden. “Foto-opnamen rondom de uitvaart zijn waardevol. Nabestaanden beleven deze periode in een soort ‘roes’. Er moet in korte tijd veel geregeld worden. Sommige zaken worden goed onthouden, maar andere dingen worden niet opgemerkt. Een fotoreportage geeft een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. Deze foto’s helpen de familie bij de verwerking van het verlies.”

Teunissen heeft na de fotovakschool zich gespecialiseerd als ‘Bekwaam Afscheidsfotograaf’. “Je kunt een familielid of bekende vragen om de uitvaartplechtigheid te fotograferen. Maar omdat deze persoon meestal ook emotioneel betrokken is komt hij/zij door het fotograferen zelf niet aan afscheid nemen toe of missen details. Ik sta voor kwaliteit en respectvolle fotografie met aandacht voor een liefdevolle herinnering. Mei van dit jaar heb ik met medewerking van o.a. uitvaartbegeleider Mieke van der Ploeg uit Den Dolder en Demasqué uit Zeist een uitvaart in scene gezet. Met de fotoreportage hiervan heb ik een fotoboek gemaakt dat als voorbeeld dient”

Ellen Teunissen, tel. 06 1569 6647. www.eenliefdevolleherinnering.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven