Mobiel zonder mobiel

Anno 2017 kunnen we ons een wereld zonder mobieltjes niet meer voorstellen! Eerlijk gezegd wordt ons straatbeeld erdoor bepaald. Het schijnt dat we in Nederland gemiddeld 5x per uur per dag op onze mobiele apparaten kijken!

Ik stel mezelf (en anderen) regelmatig vragen als:

  • Zijn we socialer geworden met onze mobiele telefoons …?
  • Is al bellend langs de kassière lopen sociaal? “Feeling like a machine … ?”
  • Wat zeg je met jouw lichaamstaal wanneer je constant op je mobieltje kijkt en tikt terwijl je in gezelschap bent? “Ik ben hier wel maar zoek toch liever elders contact …?”
  • Is het normaal dat ouders die bellen terwijl hun kind om hun heen dreutelt en om aandacht vraagt zeggen: “Stil papa/mama is even aan het bellen … “

Buiten dat bovenstaande voorbeelden m.i. weinig sociaal zijn, lijkt het verder misschien redelijk onschuldig. Er is geen direct zichtbaar gevaar.
Maar….
Wat te zeggen van al de mensen die druk zijn met hun mobiel terwijl ze lopen, fietsen of autorijden? Wat zijn daar de gevolgen van?

Telefoongebruik kan ervoor zorgen dat we afgeleid raken in het verkeer. Doordat we op het telefoonschermpje kijken, hebben we onze ogen niet op de weg en doordat we met oor- of koptelefoon naar muziek luisteren, horen we het andere verkeer niet altijd aankomen. (SWOV)

Precieze cijfers over slachtoffers zijn mij niet bekend en ik wil die cijfers ook eigenlijk niet weten al zijn ze wel op het internet te vinden.
Omdat ik in mijn werk als afscheidsfotograaf met “mobiel verkeersslachtoffers” geconfronteerd ben, voel ik sterk de behoefte aandacht te geven aan de gevaren van smartphones in het verkeer. Elk slachtoffer is er één teveel.
Het maakt mij moedeloos steeds meer mensen mobiel MET hun mobiel te zien. Wanneer ik naar het dorp fiets om boodschappen te doen, vijf minuten verderop, dan kan ik hun aantal niet op één hand tellen!

Er circuleren op FaceBook, Youtube en andere sociale netwerken al langere tijd filmpjes die er niet om liegen. Ze laten erg confronterend zien wat de gevolgen zijn van bijv. SMS-en in de auto. Zomaar een voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=OMeyBwRBLI8

Worden ze niet bekeken? Niet serieus genomen? Vanzelfsprekend zijn het in deze filmpjes acteurs. Maar waar zijn deze filmpjes op gebaseerd?
Ik kan helaas beamen …… op de waarheid!

Kunnen we alsjeblieft terug naar “mobiel ZONDER mobiel”?
Met alle aandacht op de weg, aandacht in het hier en nu, zeker wanneer je mobiel bent.
Verkeerslessen, apps die gebruik van de smartphone tijdens het verkeer tegengaan, diverse voorlichtingscampagnes, schokkende filmpjes, ouders die hun kinderen hierin opvoeden door zelf het goede voorbeeld te geven. Wat is er nog meer te doen?

(bronnen: swov.nl, bnr.nl, rtlnieuws.nl, daarkunjemeethuiskomen.nl, © fotografie: Ellen’s Fotogalerijen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven