Herinneren met al je zintuigen

Traditiegetrouw wordt bij ons, zo gauw de Sint zijn hielen heeft gelicht, de Kerst in huis gehaald.

Samen met mijn dochter wordt het huis op 6 december “Kerst aangekleed”.
Hiervoor halen we diverse dozen uit de opslag. Dozen met eigentijdse maar ook enkele met oude dozen versiering. Met de oude dozen bedoel ik die dozen die ik vanuit het ouderlijk huis heb geërfd, welke zomaar 65 jaar oud zijn.

 

Zo bijzonder dit moment van het jaar:

Wanneer ik één van de “oude” kerstballen, uit het even oude kartonnen bewaardoosje, in mijn hand neem komt er een weemoedig gevoel over mij heen. Het doosje ademt, na al die jaren, nog steeds ouderlijk huis. Een stroom herinneringen komt hierdoor op gang.
Ik realiseer mij dat een traditie zich herhaald/ heeft voortgezet. Vroeger versierde ik Kerst met één van mijn broers en zus, op de avond dat onze ouders naar de verjaardag van een oom waren. Elke keer bij thuiskomst de “verraste” dankbaarheid. Het was een tijd dat iedereen nog een echte boom in huis haalde, met daarin ook nog echt brandende kaarsjes. Als jongste van het gezin ken ik alleen de verhalen hierover. Deze kaarsjes werden “uitgezongen” op de kerstdagen. Een emmer water stond naast de boom klaar. Nu niet meer voor te stellen …
Bijzonder om de geur van de kerst uit die tijd weer te ruiken, alleen door de “antieke” kerstbal in mijn hand. De Christmasstation staat aan. Ohh jaaa, we hadden in die tijd een Kerstklok. Zo een met een touwtje eronder, een muziekklok eigenlijk, ik zie hem zo weer voor mij.
Deze klok hing op de overgang van de kamer en suite. Wie er voorbij liep trok het koortje helemaal uit. In de loop van de jaren klonk de Jingle Bells die daar in het begin nog enigszins herkenbaar uitkwam steeds valser … Neeeee niet aan trekken … Er is vaak gedreigd het koortje af te knippen. Waar is deze klok eigenlijk gebleven …?

Terug bij het “Kerstversieren” van 2017. Vanwege allergie hebben wij al jaren een kunstboom met dito kunstlampjes. Welke laatste elk jaar hopeloos in de war blijken te zitten, hoe netjes we ze ook denken opgeruimd te hebben. Adem in …adem uit … Ondertussen staat alles er weer Kersterig bij.

Weer een bevestiging voor mij dat we herinneren met al onze zintuigen. Met onze ogen, oren, neus, smaakpapillen en huid.

  • Met welk zintuig haal jij het makkelijkst herinneringen op?
  • Door het horen van bepaalde tonen/muziek?
  • Het ruiken van dat luchtje dat zo prettig rook?
  • Die smaaksensatie van iets lekkers of juist die nare smaak?
  • Het voelen van die bepaalde zachte stof of juist een stugge structuur?
  • Of het zien van bijvoorbeeld vakantiefoto’s/films of die van een andere belangrijke gebeurtenis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven