De vlinder en haar symboliek

Vlinders hebben een warme plek in mijn hart.

De vlinder is een insect dat gedurende haar korte leven een wonderbaarlijke transformatie doormaakt van rups, via pop, naar vlinder. Voor veel mensen hebben vlinders een symbolische waarde. Algemeen wordt de vlinder gezien als het symbool van de onsterfelijke ziel en voor de kortstondigheid van het leven, vanwege haar teerheid en korte levensduur.

Voor mij heeft de vlinder vooral een symboliek van ontwikkeling, zoals ikzelf ook een ontwikkeling heb doorgemaakt tijdens de periode waarin ik van aardige amateur naar vakfotograaf ben “getransformeerd”.
Vlinders blijven op mijn pad komen, soms vrolijk, soms verdrietig, maar altijd bijzonder.

November 2014 namen we, als familie en vrienden, afscheid van mijn tante, zr Agaath. Tijdens de afscheidsdienst kwam ter sprake dat zij zich tijdens een meditatie, waarbij ze zichzelf als een dier mocht voorstellen, als vlinder had gezien. Op het moment dat we haar naar het graf begeleidden verscheen een Atalanta vlinder die zich op het Sint Jozef beeld in het najaarszonnetje vlijde. Tijdens ons samenzijn ter plekke bleef de Atalanta stilletjes maar niet onopgemerkt aanwezig. In no time waren alle aanwezigen op de hoogte van deze heel bijzondere aanwezigheid tijdens de uitvaart van een bijzonder mens. Pas op het moment dat we de begraafplaats verlieten vloog de Atalanta weg.
Wat een geluk dat Tom Pierik van deze vlinder een foto heeft gemaakt en dat een vriendin van de familie deze zo mooi heeft kunnen bewerken. Deze foto is mij dierbaar, het is een liefdevolle herinnering aan de zus van mijn vader.

Sinds deze gebeurtenis hoor ik regelmatig verhalen over de aanwezigheid van vlinders op bijzondere momenten.
Ik wil u graag uitnodigen uw verhaal in een reactie hieronder te delen.

12 reacties

 1. Mw. G. Vos19 augustus 2020

  Bij ons op de Antillen betekent een vlinder in huis; bezoek, afscheid van iemand die ziek is en overlijden gaat.

  Beantwoorden
  1. Ellen Teunissen19 augustus 2020

   Beste mw Vos,

   Dank voor uw reactie.
   Fijn om te weten dat ook op de Antillen de vlinder een symboliek rond de dood heeft.

   Warme groet,
   Ellen

   Beantwoorden
 2. Iris23 juli 2020

  Beste meneer/mevrouw,

  Wat ik hierboven lees vind ik machtig mooi omdat, ik het zelf ook helaas mee heb moeten maken.

  Daar gaat een verhaal aan vooraf.

  Hi, ik ben iris (17), twee en halve maand heb ik mijn moeder helaas moeten laten gaan. Ze was al anderhalf jaar ongeneselijk ziek. Een paar maanden voordat zei ziek werd overleed haar broer. Waardoor zei altijd tegen mij zei daarna. “Kijk iris dat is ome Marijn” eerlijk is eerlijk ik geloofde het njet helemaal ik dacht het is wel beetje gelul om het zomaar te zeggen….

  Tot dat in het laats zelf meemaakte met de atalana vlinder. Bij mijn zus ging hij op haar been zitten bij mij op mijj hand. Beiden kregen we de vlinder er niet meer af. Ook kwam ik de vlinder tegen in huis en door het restaurant waar ik werkte.

  T is het perfecte teken om ons te laten geloven dat ze nog steeds bij ons is.

  En ja dit klinkt heel zweef teef gedoe. Maar lieve mensen er bestaat meer dan alleen de dood. Een tip die ik meegeef alles waar je aan vast kan houden, moeten je waarderen van profiteren want het helpt je verder in jou toekomst.

  Dankuwel.

  Iris

  Beantwoorden
  1. Ellen Teunissen25 juli 2020

   Beste Iris,

   Dank je wel voor jouw reactie.
   Gecondoleerd met het verlies van jouw moeder! Heftig, je bent eigenlijk nog veel jong om haar nu al te moeten missen! Helaas wordt hier niet naar gevraagd.
   Wat mooi dat zij jou en je zus heeft geleerd om anders naar vlinders te kijken. Het is niet zweverig om in een vlinder die jou “bezoekt” je moeder te herkennen. Je herinnert je bij het zien van een vlinder een mooi moment met haar. Het is toch mooi en troostend dat een vlinder op deze manier mogelijk een glimlach in jouw dag brengt. Ik wens jou en je zus heel veel sterkte en veel lieve mensen om jullie heen die begrijpen waar jullie doorheen gaan op dit moment. En natuurlijk nog veel “vlinderbezoekjes”!

   Warme groet,
   Ellen

   Beantwoorden
 3. Reinhilde9 juli 2020

  Mijn man is 6 maanden geleden overleden sinds dan zie ik elke dag een witte vlinder aar vandaag op zijn sterfdag de 9 ste zag ik een gekleurde vlinder op mijn buitentafel zitten ik ben het gaan opzoeken en de betekkenis is liefde hartstocht reinheid zuiverheid duisternis en diepe rouw . dit klopt echt wat ik die maanden meemaak . ik geloof dat hij nog steeds bij me is

  Beantwoorden
  1. Ellen Teunissen25 juli 2020

   Beste Reinhilde,

   Dank je wel voor het delen.
   Gecondoleerd met het verlies van jouw man.
   Wat mooi dat de dagelijkse bezoekjes van de witte vlinder jou zijn opgevallen zodat ze jou weer even dicht bij hem brengen. Mooi ook de betekenis van de gekleurde vlinder!
   Ik wens je heel veel sterkte, kracht en lieve mensen om jou heen, om met deze nieuwe werkelijkheid verder te kunnen.

   Warme groet,
   Ellen

   Beantwoorden
 4. Romi19 november 2019

  Mijn/ons superlief kattekind hebben wij van de één op de andere dag laten inslapen. Onze sam net twee weken 15 jaar een soort Garfield was mijn schaduw en “babbelde” altijd en soms vergat ik bijna dat het een kat was daar hij heel menselijk was en alles altijd begreep. 28/06/2019 is hij overleden en hebben wij hem aan voorzijde van ons huis onder grote hortensia begraven, een geliefde plek van Sam waar hij vooral lag en zat wanneer het warm weer was. Ik mis hem vreselijk! maar het voelt wel goed dat hij toch bij ons is en…vrij snel zag ik vele dagen in de week een kleine witte vlinder boven de hortensia en daarna vloog hij weg voor het huis langs en dan vul ik zelf in: Sammie😻😿

  Beantwoorden
  1. Ellen Teunissen19 november 2019

   Romi, wat fijn dat je dit wilde delen!
   Ik snap dat je Sam mist. Zoals je beschrijft was hij een heel bijzondere huisgenoot. En na zoveel jaar fijn gezelschap blijft daar een enorme leegte. De kleine witte vlinder, mogelijk een koolwitje, zal je elke keer weer aan hem herinneren.

   Vlinder groet, Ellen

   Beantwoorden
 5. Miep14 april 2016

  Wanneer ik, in gedachte verzonken, bij het graf van mijn man sta, verschijnt er ineens een witte vlinder die een aantal rondjes boven het graf vliegt. Ik sta perplex, dit beeld brengt me helemaal terug in het moment. Het voelt als een geschenk van boven, zó troostend. Na een poosje loop ik met gemengde gevoelens weg van het graf. Het voelt zwaar mijn man hier te moeten achterlaten. Een paar stappen vanaf het graf komt dezelfde vlinder voor de tweede keer, nu vlak voor mij even “fladderen”. Alsof hij mij wil opvrolijken en zeggen wil “het is goed zo”. Ik bezoek nog een aantal familiegraven aan de andere kant van de begraafplaats. Aan het eind van deze bezoeken ga ik bij de uitgang van de begraafplaats nog even op een bankje zitten. Daar laat de vlinder zich voor een derde keer zien, alsof hij mij nog even gedag komt zeggen. Ik denk met een warm gevoel aan dit bezoek terug.

  Los van deze ervaring, met de vlinder, heb ik nog een bijzondere ervaring die ik graag deel.
  Wanneer ik op een nacht op bed lig, niet lang na het overlijden van mijn man, voel ik iets langs mijn wang wrijven. Ik doe mijn ogen open en zie mijn man, in zijn jonge jaren, gezond en vrolijk lachend. Ik zeg “Oh jochie ben je daar weer” en kom overeind om hem te omhelzen. Op dat moment is het beeld “poef” weer weg. Dat geeft een enorme schrik en gevoel van leegte! Wanneer ik nu terugdenk aan dit beeld geeft mij dit heel veel troost. Ik mis hem nog elke dag, dat zal nooit overgaan. Maar wetende dat hij het goed heeft, daar waar hij nu is, verzacht het gemis enigszins.

  Miep

  Beantwoorden
  1. Ellen Teunissen16 april 2016

   Wat mooi!
   Ik kan me goed voorstellen dat deze gebeurtenissen troostend voor je zijn.
   Bedankt voor het delen van deze mooie momenten.

   Warme groet,
   Ellen

   Beantwoorden
 6. Jolanda29 maart 2016

  Hallo Ellen,

  Ik heb het blog gelezen van en over de vlinder bij de uitvaart van Agaath!
  Heel mooi vond ik dit te lezen.
  Nu is je Tante Agaath vast gelegd in deze zo aparte ervaring met die vlinder.

  En tot horens dan.

  Groetjes,

  Jolanda

  Beantwoorden
  1. Ellen Teunissen29 maart 2016

   Hallo Jolanda,
   Dank voor de reactie!
   hartelijke groet, Ellen

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven